I have already posted a blog about the architectural extension to the Parsons building designed by Grafton Architects. Since I started working with David Taylor in 2013 I have always been interested in how the original and extension to the Parsons building were designed to abut each other.

https://trinitycollegetrees.wordpress.com/2019/01/25/building-extension-incorporates-oregon-maple/

After spending some time looking at the buildings and more specifically the extension from numerous viewpoints I really grew to appreciate the lines created by the Architects’ designs and how the architecture encapsulated and protects the Oregon Maple tree from the full brunt of any storms that occur.

architectureParsons2

I spent a good amount of time a month or so ago photographing both the interior of the parsons building where the old building is visible inside the new extension and from the outside. I am still drawn to the area where bricks from the original 19th Century building were deliberately preserved and are on display in the main corridor. The idea that where both building meet is visible inside and the fact that this outside of one building in now part of the inside space draws me to think of notions of liminal, between spaces where time and memory are layered, preserved and celebrated.

architectureParsons6

I spent a considerable amount of time photographing this area from a variety of angles. I have chosen one of these images to include as part of a light box piece in the exhibition.

Where the two buildings met outside was not as visually interesting for me. I was more taken by the area where the Oregon Maple and the new extension met.

20180919_122216

There was one particular exterior image that caught my eye and I decided to do some line drawings to represent it. I was keen to engage with the idea of in between spaces and layers to reflect the notions that the building bring about for me.

I decided to start by drawing on different types, grades and sizes of tracing paper. Many many hours and drawing later I was happy with some of the results. The pieces I have chosen to include in the exhibition are in fact drawn on cork board and will be installed either inside or beside the noticeboards in the Parsons building space.

The drawings on tracing paper I have decided to use in a different way. In many ways I think they liken architectural drawings and I decided to play on this and extend the representation to roll them up and use them like pillars, all be it deliberately weak ones that might fail and crumple at some point during the exhibition, a fact that I am happy may occur. This of course would mirror some of conversations between David Taylor and I over the years and more specifically some of his recent scientific research. The light box that they are installed on emanates a gentle light from inside the rolled paper illuminating the drawing, which is layered on itself.

Again more images to follow after the installation is up.